Julische Alpen
Rugzaktrekking van Italië door Slovenië naar Oostenrijk (16 dgn) ****


In twee weken tijd verkennen we het Alpengebied van Slovenië. Je wandelt langs rivieren, zwemt in gletsjermeren en beklimt steile wanden om de top van de Triglav te bereiken. Triglav betekent drie hoofden en is de hoogste berg van Slovenië. De natuur is hier ruig en ongerept. In de berghutten ontmoeten we vooral Slovenen en toosten met hen op onze tocht en Slovenië. Een trektocht voor als je niet alleen van een flinke inspanning en ongerepte natuur houdtmaar ook iets van de Sloveense cultuur wilt proeven.
Om de spieren op te warmen wandelen we over een heuvelachtig landschap vanuit Italië naar Slovenië. Daarna lopen we langs de Jalovec naar het groene Trentadal. Tijdens een eerste rustdag kun je hier kennismaken met de Sloveense cultuur. Na een tocht door een verlaten landschap komen we bij het idyllische bergmeer van Bohinje. Hier kun je kanoën, zwemmen, paragliden, maar ook authentieke plaatsjes zoals Stara Fuěina bezoeken. Uitgerust wandelen we verder over kleine paden, eerst over groene bergweiden, later over steeds rotsiger en ruiger terrein. Tenslotte bereiken we een berghut op 2515 meter hoogte. Vanaf hier kunnen we de top van de Triglav beklimmen. De beklimming is een echte belevenis. Met behulp van staalkabels en rotspinnen kom je op het hoogste punt van het land. Boven geniet je met helder weer van uitzichten tot aan de Middellandse Zee.
Na dit hoogtepunt dalen we af naar Dovje waar we in een pension overnachten. Hier kun je uitrusten en je laatste palatschinken eten. Via de Karawanken verlaten we Slovenië. Bovenop deze bergkam ligt de grens en heb je een prachtig zicht over de bergen waar je over heen bent geklauterd. Door een weelderig dal trekken we vervolgens Oostenrijk in.

Flora en Fauna
In het Sloveense gedeelte van de Julische Alpen kom je veel endemische soorten tegen zoals de KraÔnische Lelie, het Dolomieten Vingerkruid en het Zoy's Klokje. Behalve dat je veel vogels boven je ziet zweven heb je ook een grote kans dat een steenbok of gems zijn klimkunsten aan je vertoont.

Praktische Informatie
De groepen bestaan uit minimaal 8 en maximaal 12 personen. Je moet een goede conditie hebben en geen hoogtevrees bezitten. Enige ervaring met wandelen in de bergen is gewenst. Het hoogteverschil op een dag is maximaal 1500 meter en gemiddeld zo'n 1000 meter. Voor de beklimming van de allerhoogste toppen hebben we ook alternatieven. Vanwege weersomstandigheden kan het voorkomen dat we de route ter plaatse iets moeten wijzigen. We proberen in dat geval het karakter van de tocht zoveel mogelijk te behouden. Uiteraard zitten er enkele rustdagen in het programma.
Tijdens de tocht overnachten we 6 maal in een pension en 8 maal in een berghut.

Reisdata
3 t/m 18 augustus (kan vanwege treintijden een dag eerder of later beginnen en/of eindigen)

Kosten
Reis met eigen vervoer 725 Ä
Reis incl. treinreis en couchettes 975 Ä
inclusief:
 • 14 Overnachtingen in de pensions met ontbijt (in de hutten niet);
 • Nederlandse reisbegeleiding
  exclusief:
 • Persoonlijke uitgaven;
 • Maaltijden;
 • Verzekeringen (reisverzekering inclusief geneeskundige kosten verplicht).

  Programma van dag tot dag

  Dag 1 Via MŻnchen em Villach met de trein naar Tarvisio. Overnachting in couchette.

  Dag 2 Aankomst in Tarvisio. Middag en avond vrij te besteden in Tarvisio. Tarvisio is een klein stadje midden in de Italiaanse Julische Alpen met vele terrasjes en leuke restaurants. Overnachting in hotel.
  Indien er geen goede treinverbindingen zijn overnachten wij aan de Sloveens/Italiaanse grens in een hotel.

  Dag 3 Tarvisio - Zachi
  Op deze eerste dag loop je eerst door het wat lager gelegen gebergte, met wel af en toe een pittig klimmetje naar de Laghi di Fusine. Dit zijn 2 meertjes die dicht bij elkaar liggen. Na een rustpauze (Voor de liefhebbers kun je aan een van de meren nog lekker Italiaans eten) krijgen we een zware klim van ca. 2 uur. We eindigen in een typisch Italiaans hut hoog tegen de bergkam gelegen. Wandelduur ca. 6 uur 1100 meter stijgen, 400 meter dalen.

  Dag 4 Zachi - Tamar
  Vandaag klauteren we letterlijk over de steile bergkam die de grens tussen ItaliŽ en SloveniŽ vormt naar het Planika dal in SloveniŽ. Bovenop heb je een mooi uitzicht over de 2 landen. Wandelduur ca. 5 uur. 300 meter stijgen en ca. 800 meter dalen.. Overnachting in Sloveense berghut.

  Dag 5 Tamar - Spicka.
  Pittige wandeling (7 uur). 's Ochtends klim naar de Vrsc pas. Je komt hierbij over een plateau met een grote verscheidenheid aan bloemen. Na de pas stijg je eerst geleidelijk en op het laatst steil naar de kleine Spicka hut. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over het gebied met haar diepe dalen. Overnachting in berghut op 2000 meter hoogte. Wandelduur ca. 7 uur. 1100 meter stijgen, 200 meter dalen

  Dag 6 Spicka - Soca
  Na een forse afdaling een lichte wandeling door het groene Trentadal. Mogelijkheid om grot te bezoeken. We overnachten in het dorp Soca in een herberg. Wandelduur 7 uur, 1200 meter dalen, 100 meter stijgen.

  Dag 7 Rustdag met mogelijkheid om Bovec te bezoeken. Hier kun je op eigen gelegenheid kanoŽn of raften. Je kunt ook in de rivier de So?a zwemmen. 's Avonds gaan we voor degene die wilt genieten van de Sloveense gastronomie in een goed restaurant.

  Dag 8 Soca - Triglavski Jezeri
  Halfzware tocht door open ruig landschap naar hut in het 7 meren gebied. Het 7 meren gebied is ťťn van de eerst beschermde gebieden in Europa. Hierdoor is er een gebied met een zeer uitgebreide flora (o.a. edelweiss) ontstaan. Ook komen hier veel alpenmarmotten voor. Wandelduur 6 uur. 1200 meter stijgen, 300 meter dalen.

  Dag 9 Triglavski Jezeri - Prvoborcev
  Vandaag lopen we door een hooggelegen gebied waar van oudsher zomers de koeien worden gehouden en nederzettingen staan die alleen zomers worden bewoond. Wandelduur 6 uur, 900 meter dalen, 200 meter stijgen.

  Dag10 Rustdag
  Rustdag in de buurt van het meer van Bohinje. Mogelijkheden om te zwemmen, te kanoŽn, boottochtjes te maken, kaarten te schrijven op een terrasje etc. Ook kun je authentieke plaatsjes zoals bv. Stara Fuěina bezoeken

  Dag11 Prvoborcev - Vodnikov
  Halfzware tocht door bossen en bergweiden. Onderweg zie je onder andere weer de zomerhutten van der herders. Vanuit Vodnikov heb je al een mooi uitzicht op de Triglav. Wandelduur 5 uur, 1000 meter stijgen, 100 meter dalen.

  Dag12 Vodnikov - Kredarici
  Korte zware tocht boven de boomgrens door steeds onherbergzamer gebied. Overal om je heen zie je de karakteristieke witte rotsen. Bij goed weer beklimmen we de Triglav vandaag al, anders doen wij dit de volgende ochtend wanneer er meer kans is op goed weer. We overnachten in een berghut op 2515 meter hoogte. Wandelduur ca. 4 uur. 800 meter stijgen (zonder beklimming van de Triglav).

  Dag13 Kredarici - Triglav - Kovinarska
  Mogelijkheid om Triglav (2864) te bestijgen, indien wij dit gisteren al niet gedaan hebben. Bovenop heb je naar alle kanten een mooi uitzicht tot ver in ItaliŽ en Oostenrijk. Daarna stevige afdaling naar een berghut in een bosrijke omgeving. Wandelduur 4 uur zonder beklimming of 7 uur met beklimming. Stijgen 350 meter, 2000 meter afdalen. Zonder beklimming 1650 meter dalen.

  Dag 14 Kovinarska - Dovje
  Lichte wandeling naar Dovje. We overnachten hier in een pension. 's Middags mogelijkheid om Bled of Ljublana te bezoeken of boodschappen te doen in Mojstrana of Jesenice. Wandelduur 2 uur, 350 meter dalen, 50 meter stijgen. Halfzware wandeling door een afwisselend landschap van bossen en weiden. 300 meter stijgen en 400 meter dalen.

  Dag15 Dovje - Rosenbach
  Pittige tocht over de Karawanken naar Oostenrijk. Eerst krijg je een steile stijging tot aan de Oostenrijkse grens. Onderweg rusten wij nog wel uit bij een boerderij waar je nog kan genieten van het uitzicht en typische Sloveense boeren specialiteiten. Op de kam heb je een schitterend uitzicht over SloveniŽ. Daarna dalen we in Oostenrijk af naar Rosenbach waar wij in een hotel overnachten. Wandelduur 7 uur. 700 meter stijgen en 800 meter dalen.

  Dag16 Vertrek met de trein naar Nederland. 's Avonds aankomst in Arnhem of Venlo.

  Meer informatie ?
  Voor een uitgebreide beschrijving bel 0485-802805/06-51189238 of mail ons