Expeditie Albanese Alpen
Trekking door het noorden van Albanië (8 dagen) ***


In 8 dagen ontdek je de Albanese Alpen met haar onbedorven natuur, rust en traditionele cultuur. Je vaart langs meren die tussen de hoge bergen gelegen zijn. Je loopt door prachtige dalen en over passen met fraaie vergezichten. Daarnaast maak je kennis met de lokale cultuur en geniet je van de plaatselijke specialiteiten (zowel vlees, vis als vegetarisch). Verder bezoek je ook Shkodra en Tirana of Podgorica. Indien je langer in AlbaniŽ of Montenegro wilt blijven kun je deze tocht verlengen. Dit is de toeristisch meest ontwikkelde regio van AlbaniŽ, met duidelijke wandelpaden en soms accomodaties die je qua luxe niet verwacht in de bergen. Op het einde van de tocht bezoek je wel enige eenvoudigere accomodaties. Je loopt ook stukken van de beroemde "Peak of the Balkan Trail" die onlangs bij 3 op reis is geweest.

Praktische Informatie
Voor deze reis is een redelijke conditie vereist, moet je geen al te erge hoogtevrees bezitten en enige ervaring met wandelen in de bergen is vereist.
De bagage wordt vervoerd (per auto en per paard). Wel dien jezelf drinken en tussendoortjes voor onderweg mee te nemen. Je overnacht bij gastgezinnen of in eenvoudige hotels. Op 1 hotel na is het mogelijk om met zijn tweeŽn een privť kamer te krijgen. In Rragram is er namelijk alleen een slaapzaal. Alle maaltijden, inclusief water, koffie en thee zijn inbegrepen. Andere dranken worden ter plekke afgerekend (prijspeil is aanzienlijk lager dan in Nederland). Er kan rekening worden gehouden met vegetariŽrs of veganisten (wel graag van tevoren opgeven).

Reisdata
1 mei t/m 31 oktober

Prijzen per persoon in €
aantal personen Prijs
2 ( in 2-persoonskamer) 850
3 ( in 3-persoonskamer) 795
4 ( in 2 2 persoonskamers) 685

inclusief:
 • 7 Overnachtingen met ontbijt
 • 5 x diner (niet in Skodhra en niet in Tirana of Podgoricia)
 • 6 x lunch of een lunchpakket (niet op dag 1 en 8)
 • Transfer van en naar luchthaven in Tirana en/of Podgoricia, voor transfers van 8 uur 's avonds tot 7 uur 's ochtends wordt 20Ä pp extra gerekend.
 • Alle transfers gedurende de expeditie
 • lokale simkaart (met 2 gb vrij dataverkeer) om contact te hebben met de lokale organisatie
 • road book (in het engels) met:
 • - informatie en tips per dag (routebeschrijving, city tour, culturele achtergrond informatie)
 • - wandelkaarten en stadsplattegronden
 • Bagagevervoer

  exclusief:
 • Persoonlijke uitgaven;
 • Reis van en naar AlbaniŽ/Montenegro
 • sommige entreebedragen (ca. 5€ in totaal)
 • drinken bij de maaltijden, met uitzondering van water en soms krijg je koffie of thee aangeboden
 • Verzekeringen (reisverzekering inclusief geneeskundige kosten verplicht)

  Programma van dag tot dag

  Dag 1 aankomst in Tirana of Podgoricia
  Vanaf het vliegveld in Tirana of Podgoricia word je gebracht naar je hotel (zgn boutique hotel) in Shkodra. Het hotel is gelegen in een Ottomaanse villa vlakbij het centrum. Fietsen kunnen hier geleend worden. Je kunt natuurlijk ook de bezienswaardige stad bezoeken of gaan zwemmen in het meer.
  Shkodra heeft een rijk verleden. In de stad hangt nog steeds een Italiaanse sfeer behalve in de Bazar, waar je je weer in het Oosten waant. 's Avonds kun je genieten van de met aandacht bereidde lokale maaltijden en een lekkere espresso om af te sluiten. Overnachting in Hotel in Shkodra in 2 persoonskamer (voor alle boekers).

  Dag 2 Tocht door Gorge en per boot door het Valbona National Park. 's Middags een korte wandeling
  Per minibus of per auto wordt je gebracht naar de Ferry in Koman (1,5 uur). Vanaf hier maak je een boottocht met de reguliere veerboot over het Valbona meer. Je hebt het gevoel dat je in een Noors fjord vaart, aan weerskanten zie je de bergen oprijzen. Onderweg wordt vaak gestopt in dorpen die alleen met deze boot te bereiken zijn. Na aankomst in Fierze ga je eerst lunchen. Daarna wordt je met de auto hoger in de bergen gebracht. Hier maak je je eerste wandeling. Onderweg heb je de mogelijkheid om te zwemmen of bessen te plukken. De wandeling eindigt in een klein dorp waar je afhankelijk van je keuze overnacht in een gasthuis bij mensen thuis of in het hotel. Vanaf het terras op beide locaties heb je zicht op de hoge pieken, in welke richting je morgen wandelt.
  Wandelen: 7km, 250 meter stijgen, 50 meter dalen, 3 uur
  Overnachting in hotel of guesthouse.

  Dag 3 Wandeling naar Kukaj met mogelijkheid om naar de kam te klimmen
  Vanaf nu gaan we hoog de bergen in. We lopen naar een herdershut op 1650 meter hoogte. Dit gebied was in de tijden van de dictatuur militair terrein. Je merkt dit aan de vele verdedigingskoepeltjes, maar ook aan de onverstoorde natuur. Je loopt door bossen en over Alpenweides door een woest, maar toch ook weer idyllisch landschap. Nadat je boven geproefd hebt van de verse melkproducten van de herders kun je ook naar naar de kam(2.040) lopen (2 uur extra). Hier sta je op de grens met Montenegro en heb je zicht op het meest indrukwekkende gedeelte van het Montenegrijnse Prokletije park.
  Wandelen: 12km (14 km), 750 (1000) meter stijgen, 700 (950) meter dalen, 5,5 (7,5) uur.
  Overnachting in hotel of guesthouse.

  Dag 4 Wandeling van Valbona naar Theth
  Vandaag gaan we over de Valbona Pas(1811) naar Theth. Je zult vandaag vele prachtige uitzichten zien en hebt genoeg gelegenheid om onderweg te stoppen en te picknicken. Eenmaal over de pas zie je weer een andere vallei met haar lager gelegen berkenbossen, waar je lekker in de schaduw loopt terwijl de zon het warmst is.
  Wandelen: 15km, 750 meter stijgen, 1125 meter dalen, 6 a 7 uur.
  Overnachting in guesthouse of hotel.  Dag 5 Peja Pass of Deneli weide
  Je hebt vandaag de keuze tussen een tocht naar de Peja Pas waar je uitzicht hebt op de Arapi of de tocht naar de Deneliweide.
  De weg naar de Peja Pass (1710) volgt een deel een oude route naar Kosovo. Je kunt deze tocht inkorten door een taxi te nemen (extra kosten 20 Ä enkele reis en 30 Ä retour). Bovenop de pas kom je echt in een steenwereld uit en heb je zicht op de indrukwekkende Arapi (2217m)
  Wandelen: 7-15km, 950-1350 meter stijgen, 950-1350 meter dalen, 6 of 8 uur.

  Bij de tocht naar de Deneli weide blijf je in het groenere gedeelte. Je komt op een weide ter groote van een voetbalveld die midden tussen de hoge bergen ligt.
  Wandelen: 10km, 1000 meter stijgen, 1000 meter dalen, 6 a 7 uur.
  Overnachting in dezelfde accomodatie als gisteren.

  Dag 6 Rondwandeling Theth en korte wandeling naar Nderlysa
  Vandaag heb je een korte wandeling. 's Ochtends heb je daarom alle gelegenheid om Theth te bezoeken. Op deze plaats heeft Aart den Doolard zijn Herberg met het Hoefijzer geinspireerd. Zie Hieronder zijn beschrijving toen hij het Dorp binnenkwam:

  Op een avond kwam ik in Theth aan. Het gehucht lag op de licht glooiende bodem van een keteldal, langs alle omringende bergwanden sproeiden watervallen omlaag en naast elk van het half dozijn hofsteden zag ik verzorgde moestuinen. In de kleine pastorie waar ik mijn intrek nam, kreeg ik dan ook een uitstekend maal opgediend, terwijl ik alle vorige dagen mijn honger had moeten stillen met maÔsbrood, uien, geitemelk en gekookte eieren - een voedzaam maar eenzijdig menu. Deze oase in de bergwildernis leek de ideale plek om er althans een deel van het verhaal te situeren, vooral toen mijn gastheer, een zachtzinnige Franciscaan, mij iets verteld had over de lotgevallen van zijn voorganger, voor zover hij die bij geruchte had vernomen, want de pastorie had voor zijn komst een half jaar leeggestaan.

  Je kunt zelf kijken in hoeverre de beschrijving van van Den Dolaard en de door hem beschreven bergwetten (inclusief de bloedwraak) nu nog gelden. Na je bezoek aan Theth loop je stroomopwaarts naar Nderlysa. Onderweg kun je picknicken op terrassen die in de steentijd gemaakt zijn en vanaf waar je zicht hebt op de 50 meter diepe Grunas canyon. Je overnacht 's avonds in een boerderij.
  Wandelen: 8km, 150 meter stijgen, 400 meter dalen, 3 a 4 uur.
  Overnachting in Guesthouse (boerderij).

  Dag 7 Wandeling naar verborgen oase en Transfer naar Tirana of Podgoricia
  's ochtend maak je eerst een tocht door een Gorge naar een rivierbron (in Nederlands vertaald het blauwe oog). Dit is een echte oase. Als je durft kun je een duik nemen in het ijskoude water, maar het is ook een mooi plekje om te genieten van de natuur en de rust. Na terugkomst reis je over een mooie pas terug naar Shkodra. Hier wissel je van auto en reis je verder naar Tirana of Podgoricia. Indien je terugreist vanaf Podgoricia is het afhankelijk van je terugvlucht ook mogelijk om te overnachten in Shkodra (Shkodra is leuker om je laatste nacht door te brengen dan Podgoricia). In dat geval word je de volgende ochtend naar Podgoricia gebracht. Het is wel even wennen. in deze relatief grote steden na alle rust in de bergen.
  Wandelen: 10 km, 275 meter stijgen, 275 meter dalen, 3,5 uur. Overnachting in Hotel in Tirana of Podgoricia.

  Dag 8 Bezoek aan Tirana of Podgoricia en transfer naar het vliegveld
  Afhankelijk van hoe laat je vlucht vertrekt heb je 's ochtends nog de gelegenheid om 1 van deze metropolen te bezoeken (als je op de vorige nacht niet in Shkodra hebt overnacht). Tirana is een mix van Oostblok architectuur en geheel eigen initiatieven om de stad kleurrijker te maken. Podgoricia is minder attractief, maar het is interessant om ook iets van de Montenegrijnse cultuur op te snuiven.

  Meer informatie ?
  Voor een uitgebreide beschrijving bel 06-51189238 of mail ons