Trektocht Zagoria(Zuid AlbaniŽ)**/***
Wandeltocht door een verborgen vallei (8 dagen)In 8 dagen ontdek je dit nog nauwelijks bezochte gedeelte van AlbaniŽ. Het gebied is droger en warmer dan in Noord-AlbaniŽ en daarom geschikt om in het voor- en najaar te bezoeken. De natuur doet denken aan Griekenland of Zuid-Spanje maar dan veel ongerepter en nog dunner bevolkt. Je hebt echt het gevoel dat je op ontdekkingsreis bent. Hiernaast bezoek je ook de Historische stad Gjirokaster (staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco), waar je op een terrasje kan genieten van de lokale specialiteiten. Je overnacht in het berggebied bij mensen thuis. In de steden slaap je in hotels. In de bergen is de gastvrijheid heel groot en iedereen wil je van alles vertellen. Men moet echter nog wel wennen aan toerisme. De accomodaties zullen daarom wat primitiever zijn dan in het Noorden.

Praktische Informatie
Voor deze reis heb je een redelijke conditie nodig.
De bagage wordt vervoerd (per auto en per paard). Wel dien jezelf drinken en tussendoortjes voor onderweg mee te nemen. Je overnacht bij gastgezinnen of in eenvoudige hotels. Het is mogelijk om met zijn tweeŽn een privť kamer te krijgen. Er kan rekening worden gehouden met vegetariŽrs (wel graag van tevoren opgeven).

Reisdata
Vanaf eind Maart tot en met begin Juni en vanaf September tot begin November

Prijzen per persoon in €
aantal personen Prijs met eigen vervoer naar en van Tepelena/Gjirokaster vervoer vanaf Tirana vervoer vanaf Corfu*
1 1175 1490 1525
2 775 890 890
3 715 775 775
>4 660 715 715
*bijkomende kosten bij aankomst Corfu: taxi luchthaven Corfu naar Haven 2x ca. 25Ä per rit - Veerboot ca. 95Ä pp retour en busrit in Albanie ca. 15Ä retour pp)

inclusief:
 • 7 Overnachtingen met ontbijt
 • 3 x diner (niet in de Hotels in de grotere plaatsen)
 • 6 x lunch of een lunchpakket
 • Transfer van en naar luchthaven in Tirana, voor transfers van 8 uur 's avonds tot 7 uur 's ochtends wordt 20Ä pp extra gerekend.
 • Alle transfers gedurende de expeditie (behalve de in de prijstabel genoemde uitzonderingen)
 • lokale simkaart (met 2 gb vrij dataverkeer) om contact te hebben met de lokale organisatie
 • road book (in het engels) met:
 • - vooraf informatie met aanbevolen films en boeken
 • - informatie en tips per dag (routebeschrijving, city tour, culturele achtergrond informatie)
 • - wandelkaarten en stadsplattegronden
 • Bagagevervoer

  exclusief:
 • Persoonlijke uitgaven;
 • Reis van en naar Tirana/Corfu
 • drinken bij de maaltijden, met uitzondering van water en soms krijg je koffie of thee aangeboden
 • Verzekeringen (reisverzekering inclusief geneeskundige kosten verplicht)

  Programma van dag tot dag

  Dag 1 aankomst in Tirana of Corfu en warm welkom in AlbaniŽ
  Als je vliegt op Tirana heb je een transit van 3 uur naar Tepelena. Je wordt door de mensen van de lokale organisatie opgehaald van het vliegtuig. Als je vliegt op Corfu ga je op eigen gelegenheid naar Tepelena. Je overnacht in Tepelena in een door een familie gerund hotel. Een heerlijke plek om kennis te maken met AlbaniŽ. Je wordt gastvrij ontvangen en het hotel is gelegen op een terras met onder je de Vjosa rivier en boven je zie je de bergen oprijzen. Indien je op Corfu vliegt reis je via de ferry naar Saranda en vandaar naar Tepelena. Totale reistijd is dan zo'n vijf uur.

  Dag 2 Tepelena - Limar. Tocht naar en door de Zagoria vallei
  Een transfer door de Dropulvallei voert ons door de Kelcyra-kloof, gevormd door een van Europa's laatste wilde rivier, naar het dorp Peshtan (45min). De Zagoria-vallei zelf is grotendeels bedekt met bos, aan de zijkanten rijzen de Dhembeli-Nemercka en Lunxheri-Bureto Range bergketens op. Via een eeuwenoude karavaanroute bereiken we de hoogste pas en al snel het bijna verlaten dorp Kala, waar nog maar ťťn familie is overgebleven. Daarna daal je af af en steek je beneden vervolgens de rivier over, over een van de indrukwekkende Ottomaanse stenen bruggen van Ali Pahsa en bereiken dan al snel ons einddoel Limar. Het uitzicht op Mt Strakavec, het gevoel aan het eind van de wereld te zijn en de antieke steenarchitectuur zullen je mogelijk altijd bijblijven. Je overnacht in het huis van de leraar die verder lesgeeft aan de 10 leerlingen die het dorp nog telt. Wandelen: 11km, 750 meter stijgen, 425 meter dalen, 4,5 uur


  Dag 3 Limar - Hosteve, door de dorpen van de Zagoria vallei
  De plaatsen waar wij vandaag komen zijn alleen via voetpaden te bereiken. Je passeert vandaag verschillende traditionele dorpen en ervaart de lokale gewoonten en de door westerse toeristen onontdekte natuur van de Zagoria vallei. Als wij eenmaal voorbij het dorp Doshnica zijn gekomen kun je een waterval bezoeken die gelegen is op een geologisch interessante breuk. Een Ottomaanse brug verbindt Hoshteve met de naburige dorpen Nderan en Zhej. De grote weilanden bij de rivier worden alleen in de winter gebruikt, in de zomer grazen de kuddes op de hoger gelegen almen. De enige bron van de geringe inkomsten in deze dorpen zijn veehouderij, bijen en het verzamelen van medicinale kruiden, wat na de revolutie in 1990 massale emigratie naar Griekenland veroorzaakte. Onze gastheren woonden 17 jaar in het buitenland, skypen dagelijks met hun kinderen in de VS en openden een bar bij hun terugkeer. Ze zijn een goed voorbeeld van de diaspora die is terugkeerd met nieuwe vaardigheden en geld om te investeren. Opmerkelijk is ook de kerk van de Heilige Apostel in Hoshteve, een mooi voorbeeld van een orthodoxe kerk.
  Wandelen: 14km, 725 meter stijgen, 575 meter dalen, 6,5 uur.
  Overnachting in guesthouse.

  Dag 4 Hosteve - Sheper
  Vandaag een korte en gemakkelijke route. Onderweg heb je uitzicht op de Mt. Cajupi. We komen langs de dorpen Vuthuq, Koncka, Nivan en Sheper. Nivan is het centrum van de gemeente en je kunt hier overblijfselen van militaire installaties en opslagdepots zien. Het centrale plein is gewijd aan William Tilman, een beroemde Britse bergbeklimmer. Hij heeft hier een jaar lang bij het verzet gezeten in het tijdens de 2e wereldoorlog door de Duitsers bezette AlbaniŽ. Tilman werd beschreven als "de laatste echte ontdekkingsreiziger van de 20e eeuw". De route voert ons verder naar de rivier, een klooster en weer over een stenen bruggen van Ali Pasha. Via weilanden wordt Sheper bereikt waar we overnachten in een eenvoudig pension van een familie die afstammen van nomadische herders die zich hier tijdens het communisme moesten vestigen. De tijd die je overhebt kun je besteden aan het verkennen van het dorp. Je kunt onder andere een bezoek brengen aan het (verwaarloosde) museum en de gebouwen bekijken waarop leuzen van Marx en Lenin nog zijn blijven staan.
  Wandelen: 12km, 600 meter stijgen, 550 meter dalen, 5 uur.
  Overnachting bij mensen thuis.


  Dag 5 Sheper - Permet
  Via de Dhembel-Nemercke kam komen wij op een karavaanroute die ons weer naar de bewoonde wereld brengt. Terwijl wij de hoge toppen van Mt. Cajupi Mountain zien aan de overkant van de vallei klimmen we omhoog naar de zomerse herdersweiden. Deze lopen tot aan Konispol (de meest zuidelijke punt van AlbaniŽ). Het is niet ongebruikelijk dat de kuddes meer dan 10 dagen reizen op zoek naar vruchtbare weiden. Het alpiene dal is kaal en geflankeerd door steile hellingen. Bij de Dhembelpas (1450m) aangekomen heb je uitzicht op de oostelijke hooglanden, over Griekenland en beneden je Permet. Via een lange rotsachtige afdaling komen wij in Leuse, een ander mooi stenen dorp met een prachtige met fresco's bedekte kerk. Vanaf hier is het slechts 15 minuten lopen naar het stadscentrum van Permet en ons centraal gelegen hotel. 's avond kun je hier genieten van de befaamde lokale keuken inclusief de plaatselijke wijn en raki. Er is ook een kans voor een privť-vertoning van een zwart-witfilm in de oude bioscoop. Wandelen: 10km, 625 meter stijgen, 1250 meter dalen, 6 a 7 uur.
  Overnachting in hotel.

  Dag 6 Van Permet naar Gjirokaster, langs watervallen en warme bronnen
  Vandaag heb je eerst een transit, met mooie vergezichten, van 45 minuten naar de start van de wandeling. De wandeling gaat naar de indrukwekkende (als het niet te droog is geweest) Sopot waterval, waar je een prachtig uitzicht hebt op de de 650 meter hoge steile wand van de Nemercka-berg. Later wandel je naar de nabij gelegen ingang van de Lengarica kloof waar je na 5 dagen wandelen heerlijk kunt baden in de hier gelegen warme geneeskrachtige bronnen. Vanaf hier heb je een transit naar Gjirokaster. Wij rijden via de Vjosa-rivier en door de Kelcyra-kloof en komen via de kustvlakte aan in deze historosche stad. 's Avonds kun je deze oude Ottomaanse stad,"de stad van de duizend vensters", alvast verkennen. Met name het verlichte doolhof van geplaveide straten in de oude wijken Mangalemi en Gorica zijn aan te raden. Wandelen: 10 km, 350 meter stijgen, 350 meter dalen, 3 a 4 uur.
  Overnachting in hotel in het oude centrum.

  Dag 7 Bezoek Gjirokaster
  Vandaag alle tijd om Gjirokaster te bezoeken. De stad is beroemd om zijn ingewikkelde, vestingachtige Ottomaanse herenhuizen en is door de Unesco beschermde werelderfgoed. Het overleefde socialistische moderniseringscampagnes. Verdwaal in het doolhof van smalle, geplaveide straatjes, bezoek het etnografische museum in het geboortehuis van Hoxha en klim naar het torenhoge kasteel erboven. Binnen het kasteel verschijnen eigenaardigheden als een Amerikaans spionvliegtuig, het stadsmuseum met inzichten en uitzichten vanaf de iconische klokkentoren. Men kan gemakkelijk dagen doorbrengen met wandelen door de wijken of het bezoeken van nabijgelegen locaties. Butrint, de Blue Eye (een karstbron) en de stranden van de Albanese Riviera zijn ook minder dan twee uur rijden vanaf hier. Indien je op Tirana vliegt brengt een privťtransfer of openbaar vervoer u naar het centraal gelegen hotel in Tirana (4 uur rijden). De moderne hoofdstad die alles behalve Albanees wil zijn. Bezoek het Skanderbeg-plein en de trendy wijk "Blloku" om de stad 's nachts tot leven te zien komen. Indien u op Corfu vliegt wordt je naar Saranda gebracht rn overnacht je daar in een hotel. Het is ook mogelijk om langer in Gjirokaster, de Albanese Riviera of bijvoorbeeld het eerste fijne hotel in Tepelena te blijven. Overnachting in Hotel in Tirana of Saranda.

  Dag 8 Vertrek naar huis
  Afhankelijk van hoe laat je vlucht vertrekt heb je 's ochtends nog de gelegenheid om Tirana of Corfu te bezoeken. Tirana is een mix van Oostblok architectuur en geheel eigen initiatieven om de stad kleurrijker te maken.

  Kijk hier voor een kaart van de tocht

  Meer informatie ?
  Voor een uitgebreide beschrijving bel 06-51189238 of mail ons